Øl til juleaften

Hvilke øl skal man vælge til julemiddagen?


Den klassiske julemiddag i Danmark, er bestående er fed og smagfuldt mad. Brune kartofler, and, flæskesteg, brun sovs, u name it. Som udgangspunkt vil de fleste, når de skal stå for julemiddagen, serverer en rødvin til maden og måske noget dessertvin og kaffe til desserten. Jeg vil derfor gerne komme med mine bud på øltyper, der kan komplimentere maden og danne ramme for en oplevelse, som ikke består af en klassisk Carlsberg pilsner eller en Tuborg julebryg.

En klassisk julemiddag med en krydret øl

En sikker øltype der matcher godt med den fede klassiske julemad er en Brown ale. En øltype de fleste kender. Den er simpel, fyldig og rund i smagen. En mørk maltet øl som balancerer godt med julemaden, uden at hverken øllen eller maden bliver undermineret. En alternativ øltype til Brown ale’en, kan være en Bock. En Bock er en undergæret øltype i familie med pilsneren. Øllen er mørkere og mere maltet og krydret end pilsneren. Og lige netop af den årsag er det en øltype, der sagtens kan matche den klassiske julemiddag.
Vil man have lidt mere intensitet i øllen, kan valget passende falde på en belgisk dubbel, eller en mørk belgisk klosterøl.

Et eksempel på en Bock kan være Heidrun fra The White Hag som har en god solid maltet bund. Noter af karamel, og en let humlet bitter afslutning.

Hvis du i stedet vil ud i en Brown Ale, kan de fleste klare opgaven, f.eks. Jakobsens Brown Ale, er et glimrende eksempel på en øl du kan finde i supermarkedet.

Ellers kan du prøve Show Me Something New fra Pressure Drop.

Hvis du vil kaste dig ud i en IPA til maden, vil jeg anbefale at man finder en med en lidt højere alkoholprocent, og med en god mundfylde. Hvis man parre maden med en frisk IPA eller en pale ale, vil julemaden hurtigt dominere smagen af øllen. Hvor imod der er noget mere modspil, lidt mere at stå imod med, hvis man har en mere fyldig IPA. Det kan f.eks. være en god ide at kigge efter en double IPA eller imperial IPA.

Et bud på dette kunne være Travel Feber som er en humlet, let frugtig og bitter double IPA fra Frau Gruber og Kihoskh.

Alternativet som du kan finde i supermarkederne, kan være Albani IPA, som jeg personligt synes er en rigtig fornuftig IPA til prisen.

En stout til risalamanden

Efter den fede julemad er det for de fleste meget traditionelt, at der skal graves efter en mandel i Risalamanden.

Til denne klassiske afslutning til julemiddagen vil jeg anbefale at man kigger hen mod en mørk fyldig og sødlig stout. En øltype som kan stå op mig desserten, og give en ekstra dimension til retten. Stout og porter ligger meget op ad hinanden og begge ville kunne gå til, jeg vil dog personligt foretrække en sødere øl, det kan fås i flere varianter, men ofte vil du finde aromaer af chokolade, karamel, vanilje og lignende.

Et godt eksempel på en stout, der kan klare opgaven er Resonance fra De Moersleutel, som er en sød stout med massere af chokolade og kokos.

Supermarkedets alternativ kunne være Limfjordsporter, som ikke har den samme sødme, da Resonance kategoriseres som en pastry stout. Hvor Limfjordsporter mere har smag af lakrids.

I forlængelse af dette vil jeg ikke opfordre til at droppe rødvinen, men jeg vil klart anbefale, at når man alligevel stiller øl på bordet, at man gøre sig lidt ekstra tanker, præcist som når du skal udvælge rødvinen. 

Jeg har sammensat en pakke i forbindelse med anbefalingerne jeg er kommet med, som du kan finde nedenfor.


Skål, velbekomme og glædelig Jul.