Som navnet så pænt indikere er hvede øl brygget med hvedemalt, dog er det kun omkring halvdelen af malten der vil være hvedemalt, mens den anden halvdel vil være almindelig bygmalt.
Hvedeøl stammer fra Belgien og Tyskland med hver sin tradition af brygningen af øltypen.
Tysk Weissbier
I Tyskland kaldes øltypen for den Bayerske hvedeøl eller traditionelt Weissbier, herunder oftest kategoriseret i Hefe-Weissbier og Kristal Weissbier. Kristal Weissbier er en udgave hvor gærrester og hvedeprotein er filtreret fra. Hvor i hefe udgaven er øllet ufiltreret. En anden version af den velkendte Weissbier er Dunkel, som er en mørkere udgave. Den Bayerske hvedeøl er brygger efter det gamle ‘Reinheitsgebot’ som er en lov indført i Bayern i 1516. Loven sagde at øl i Bayern og efterfølgende resten af Tyskland, kun måtte indeholde Malt, Humle, Gær og Vand. Den er dog ophævet i dag, men flere tyske bryggerier brygger stadig efter det.
Belgisk witbier
I Belgien går øltypen under navnet witbier, og brygges traditionelt vis på umaltet hvede og Pilsner malt. I forhold til den tyske stil, er denne traditionelt tilført nogle krydderier og mælkesyre. Eksempel på krydderier kunne være koriander og appelsinskaller. Det vil oftest giver en krydret, let syrlig frisk smag. Witbier er oftest ufiltreret, og er næsten hvid i udseende, hvis øllet serveres koldt.
To eksempler på hvedeøl er i bayersk stil Weihenstephaner Hefeweissbier (Tyskland) og Brouwerij St. Bernardus St.Bernardus Wit (Belgien)
Udspringere af hvedeøl
Der findes også udspringer af både den tyske og den belgiske udgave, som er nogle noget mere syrlige udgaver. Berliner Weisse fra den tyske stil, og Lambic fra den Belgiske.
Hvedeøl går bedst til det lette køkken, og i særdeleshed til fisk og skaldyr.