Craft Beer Scenen i Letland
Med Ärpus Brewing Co. og Hopalaa som de to største craft beer-bryggerier
i Letland, har Letland fået skabt en scene inden for det europæiske
craft beer-marked. Siden Ärpus startede i 2017 og Hopalaa i 2019, er der
kommet en række flere mindre bryggerier til. Der er altså gang i
udviklingen i Letland. Vi har besøgt landet for selv at kunne udforske
Letland igennem øllets verden. Vi startede i Riga og fik besøgt en
stribe lokale små barer, og drog videre til Vitolini lidt uden for
Jelgava, hvor vi besøgte vores venner fra Hopalaa og fik en snak med den
ene ejer, Rimants, og deres spanske brygger. Vi lagde også vejen forbi
et gammelt industrikvarter, hvor bryggeriet Nurme holder til med et
stort åbent taproom.Små mikrobryggerier i Letland
Vi har talt med Hopalaa og Nurme
Når vi taler med et bryggeri som Hopalaa, er det tydeligt at mærke, at de eksporterer langt det meste af deres øl. Så meget, at det nærmest er umuligt at finde et sted, der sælger Hopalaa i byen Jelgava, som ellers er den fjerde største by i Letland og som ligger få minutters kørsel fra bryggeriet. Hvorimod et bryggeri som Nurme kan findes i de fleste byer og på mange barer. Hopalaa er startet af tre fuldvoksne mænd, som ønskede at lave noget andet ved siden af deres normale arbejde, og da de alle tre er glade for øl og havde eksperimenteret med at brygge øl, startede de bryggeriet. Og siden da er de vokset stort. De havde ikke råd til alt udstyret i starten og måtte derfor lave en form for crowdfunding. Den bestod i, at en person, organisation eller virksomhed kunne købe en tank til bryggeriet, herefter ville de modtage en kasse øl af hvert bryg fra tanken indtil der var gået et år, hvorefter Hopalaa tilbagebetalte tankens pris.
I vores snak med Mareks fra Nurme, fortæller han også om udviklingen af ølscenen i Letland. De er glade for, at der kommer flere muligheder for lettiske Craft Beers, og for selv at være en del af udviklingen. Nurme i sig selv har meget fokus på drikkevenlighed, men som mange andre mikrobryggerier elsker de at eksperimentere. F.eks. stod der, da vi besøgte dem, en tank fyldt med øl og solbær, hvor længe den skulle stå der endnu, kunne ingen fra bryggeriet svare på. Nurme er selv flyttet til et større bryggeri i år, som så også fungerer som Taproom. Derudover har de en lille bar lidt tættere på centrum.
Vi forventer, at man i den nærmeste fremtid kommer til at se mere øl fra Letland. Vi håber og tror, at der kommer gang i mere fadlæring, som man også ser det fra andre lande i Baltikum. Derudover er det interessant, hvad der sker med de flere små bryggerier, der starter op, får de hul på bylden, og mulighed for at berige resten af Europa med lækre øl med deres helt eget fokus.