Svenske specialøl og dens historie

De mange svenske bryggerier oplever opture og nedture


"Sverige kan ikke brygge rigtig øl, de brygger kun øl med lave alkoholprocenter."
Det er en sætning jeg hører rigtig tit, når jeg anbefaler og drikker svensk øl. Den kommer næsten hver gang jeg står bag en bar, hver gang jeg befinder mig på en ølfestival, og hver gang jeg nævner et godt svensk bryggeri eller øl. Men er det nu også sandt? - NEJ, absolut ikke.

Sverige er rigtig langt fremme når det kommer til mikrobryggerier, og i min verden bliver der brygget mindst ligeså gode øl i Sverige som der gør i Danmark. Antallet af bryggerier har generelt også været stigende de sidste mange år, og ifølge Sveriges Bryggerier, en brancheorganisation for svenske bryggerier, var der over 400 bryggerier i landet i 2023. Dette inkluderer både store kommercielle bryggerier og mindre mikrobryggerier.


Høj inflation, lav kurs og internationale kriser skaber udfordringer for de svenske bryggerier

Men det er ikke uden udfordringer at drive et bryggeri i Sverige. Bestemt ikke i den tid vi lever i nu her. Først bliver de, ligesom alle andre, ramt af en pandemi, som selvfølgelig har skabt diverse udfordringer for især de små bryggerier. Derudover har krigen i Ukraine selvfølgelig også haft en indvirkning i Sverige, ligesom det havde i Danmark. Men alt dette er ikke det der fylder mest hos de svenske forretninger. Og det virker ikke til at det har skabt en mindre interesse for de små bryggerier, tværtimod, virker det til at de kom rigtig godt ud af det og interessen for lokale bryggerier er steget. Ligesom det også gjorde i Danmark hvor BeerBloggersDK lavede en Drik Dansk kampagne som satte fokus på det gode danske specialøl.


Høj inflation og lav kurs på den svenske krone, har i den grad sat sit præg på økonomien hos de svenske bryggerier. Råvarepriserne er steget, hvilket øger omkostningerne ved at producere øl. Dette har tvunget mange bryggerier til at hæve priserne på deres produkter, hvilket kan påvirke salget negativt.


Den svage svenske krone gør import af råvarer dyrere og kan også påvirke eksporten negativt, da svenske produkter bliver dyrere for udenlandske købere. Samlet set skaber dette økonomiske pres på både store og små bryggerier.


Kreativitet og innovation sender gode specialøl ud fra de svenske bryggerier

Nu skal det hele selvfølgelig ikke handle om udfordringer, for der er også masser af god øl i Sverige. Du får alt fra vilde sours til kraftige stouts, humlefyldte IPA’er og kæbe-trækkende wild ales.

Der er mange bryggerier i Sverige og jeg kan selvfølgelig ikke gennemgå dem alle, men jeg fandt et par stykkerfrem som jeg synes er interessante på hver deres måde.


Omnipollo

Omnipollo er kendt for deres kraftige stouts og frugtfyldte sours. Derudover har de udvidet en del på det seneste, blandt andet åbnede de Omnipollo Church i en gammel kirke i 2021.

De er også kendt for at på festivaler og lignende at bringe deres sours i en soft serve version, hvor den serveres igennem en slushice maskine.

Se vores udvalg fra Omnipollo her


Ten Hands

Navnet Ten Hands kommer fra de fem stiftere, som alle har to hænder. Bryggeriet brygger mange stilarter og fokuserer meget på at være innovative og kreative. Bryggeriet blev stiftet i 2018 og er beliggende i byen Karlstad.

Se vores udvalg fra Ten Hands her

AKiA

AKiA er et bryggeri i en rivende udvikling. De har for nyligt skiftet til nye lokaler og til et større bryggeri. De har meget fokus på at brygge øl, som de selv kan lide, og især Christian fra bryggeriet er glad for klassiske stilarter og IPA’er. Så det ser man selvfølgelig en del af fra dem. Se vores udvalg fra AKiA her


Peter havde en samtale med Christian omkring bryggeriet sidste år, det kom der en lille video ud af du kan se her