Historien om India Pale Ale stammer fra de engelske kolonier

India Pale Ale (IPA) er en humlefyldt øltype, som stammer fra England i 1800-tallet. Her bryggede man en øl, som havde højere alkohol og mere humle. Målet med dette var udelukkende at øllet skulle kunne klare transporten fra England til kolonierne i Indien, uden at øllet blev dårlig. Og da man ikke kunne brygge øllet i Indien da der var for varmt, udviklede Englænderne IPA for at øllet kunne overleve. Deraf har øltypen også fået sit navn India Pale Ale.

Når man kigger på historien for pale ales og især IPA, er der et navn der går igen, George Hodgson. George var en brygger fra London i slutningen af 1700-tallet. Han havde forbindelserne i østindien, og kunne den vej hurtigt dominere eksporten hertil.

Gennem den sidste halvdel af 1800 tallet spredte IPA øl sig over Atlanten, og briterne begyndte at eksportere til USA. Men sidenhen begyndte Pilsneren / Lageren at tage over. Og herefter var det først når mikrobryggerierne begyndte at træde frem omkring 1970, at IPA for alvor vendte tilbage.

Siden da har India Pale Ale taget ikke bare England med storm, men hele verdenen. Øltypen findes nu i et hav af variationer, Brut IPA, Session IPA, Black IPA, Double IPA og mange mange flere. Alle disse vil vi fortælle nærmere om en anden gang.

IPA er en af Danmarks mest foretrukne øl

IPA er blevet den klart mest foretrukne øltype, udover pilsner, mange steder heriblandt Danmark og England. Et par klassiske eksempler på IPA er Brewdog's Punk IPA (Skotland) og Jakobsen's Yakima IPA (Danmark).

IPA går som udgangspunkt godt til fisk og skaldyr, men frisk og let frugtig IPA går også godt i samarbejde med krydret mad, som indiske eller Thailandske retter.

Ellers er øllen en klassisk vinder på altanen en solrig sommerdag.